FCI Obedience - AKC

Ga naar de inhoud

FCI Obedience

Cursussen & Lidmaatschap > Gehoorzaamheid
Bij FCI Obedience (vroeger Gedrag & Gehoorzaamheid, ook wel G&G genoemd) is het doel om een zo hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. FCI Obedience is een FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende sport. In Nederland reglementeert de Raad van Beheer deze sport.
FCI Obedience is een van de hondensporten die echt voor elke mens en elke hond geschikt zijn. Omdat bepaalde rassen – met name de (schaaps)herders – qua intelligentie en werklust uitblinkers zijn, zie je in de absolute top bijvoorbeeld veel Border Collies. Maar voor echt elke hond is het een uitdaging om zo goed mogelijk te leren luisteren.
Startlicentie + werkhondenboekje/rashondenlogboek
 
FCI Obedience beginners
Aan de FCI Obedience beginnerscursus mogen honden meedoen die de elementaire gehoorzaamheid met een goede beoordeling hebben doorlopen. De FCI Obedience beginnerscursus is voor mensen die serieus verder willen in het trainen met hun hond. Wij vergelijken deze cursus dan ook met de hogeschool. Deze cursus bestaat uit ca. 12 lessen en een proefexamen, waarna men door kan trainen voor het landelijke examen van de Raad van Beheer. Voor dit landelijke examen is een logboek of werkboekje vereist. Bent u geslaagd voor dit diploma, dan kunt u ook landelijk aan FCI Obedience wedstrijden deelnemen, de ultieme uitdaging. Voor FCI Obedience wedstrijden is een startlicentie vereist.

De oefeningen die aan bod komen zijn:
Gedrag t.o.v. andere honden, staan en betasten, gebit tonen, 2 minuten liggen in zicht, volgen aan de lijn, los volgen, komen op bevel, vak zenden, zit tijdens volgen, vlak apport en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.
 
FCI Obedience 1
Het trainen van FCI Obedience gaat verder dan het aanleren van oefeningen en een gehoorzame hond. Het is het streven naar perfectie: een hond die met minimale hulp en commando's van zijn baas de oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert. Deze cursus kan worden afgesloten met een landelijk examen van de Raad van Beheer. Ziet u dit als uitdaging voor uzelf en uw hond dan is dit een geschikte cursus.
Zijn hond en baas echt enthousiast, dan bestaat zelfs de mogelijkheid om aan wedstrijden FCI Obedience deel te nemen. Aan de FCI Obedience 1 cursus mogen honden meedoen die voor de FCI Obedience beginnerscursus zijn geslaagd.

De oefeningen die aan bod komen zijn:
2 minuten liggen uit zicht, los volgen, sta (tijdens het volgen), komen op bevel, zit (tijdens het volgen), vak zenden, vak apport, appèl op afstand, sprong over de horde en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.
 
FCI Obedience 2
Dit is de universiteit voor honden en baasjes.
Aan de FCI Obedience 2 cursus mogen honden meedoen die voor de FCI Obedience 1 zijn geslaagd.
Deze cursus bestaat per seizoen uit minimaal 12 lessen en eventueel een proefexamen, waarna men door kan trainen voor het landelijke examen van de Raad van Beheer. Hoeveel seizoenen u en uw hond nodig hebben om dit examen te kunnen halen is niet van tevoren te voorspellen.

De oefeningen die aan bod komen zijn:
1 minuut zitten in zicht, los volgen, sta en zit (tijdens het volgen), komen met staan, vak zenden - af - aansluiten, richtingapport, sorteren, appèl op afstand, apport over de hoogtesprong en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.
 
FCI Obedience 3
Dit is de laatste stap van uw universitaire opleiding FCI Obedience.
Aan de FCI Obedience 3 cursus mogen honden meedoen die voor FCI Obedience 2 zijn geslaagd.
Deze cursus bestaat per seizoen uit ca. 12 lessen en eventueel een proefexamen, waarna men door kan trainen voor het landelijke examen van Cynophilia. Hoeveel seizoenen u en uw hond nodig hebben om dit examen te kunnen halen is niet van tevoren te voorspellen.

De oefeningen die aan bod komen zijn:
2 minuten zitten, 4 minuten liggen, los volgen, staan/zitten/liggen (tijdens het volgen), komen met staan en liggen, naar pion en naar vak zenden, apport met richting, apport over horde (metalen voorwerp), sorteerproef en appèl op afstand. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.
Copyright AKC, laatste update 06-01-2022
Terug naar de inhoud